checklist voor een liefdevolle relatie

Hoe onderzoek je of jij en je geliefde een goede match zijn en of de verschillen tussen jullie onverenigbaar of een pluspunt zijn? Gebruik de beknopte checklist voor een liefdevolle relatie. Ben jij single? Dan helpt de checklist je bepalen of liefdestherapie voor jou van waarde kan zijn om jouw liefdespatronen te doorbreken.

Jij en je geliefde zijn ongetwijfeld twee verschillende individuen elk met een eigen persoonlijkheid, levens- en liefdesverhaal. Hoe onderzoek je of jij en je geliefde een goede match zijn en de verschillen tussen jullie onverenigbaar of een pluspunt zijn? De volgende beknopte checklist helpt je hier inzicht in te krijgen.

Ben jij single? Dan helpt deze checklist je bepalen of liefdestherapie voor jou van waarde is om jouw liefdespatronen te doorbreken. Als koppel kan je hiermee inschatten of relatietherapie jullie kan helpen jezelf beter te leren kennen en de ander meer te begrijpen.

  1. Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie verwijst naar het in staat zijn om emoties te voelen, te begrijpen, te uiten en te gebruiken als innerlijke raadgever. Als dit je gemakkelijk afgaat, heb je een hoge emotionele intelligentie. Dit helpt je empathie te tonen voor een ander. Twee emotioneel intelligente personen zijn in staat op een volwassen manier het gesprek aan te gaan, wanneer sprake is van een meningsverschil, een verschil in behoeften, of een conflict. Het hoeft geen probleem te vormen als jij en je geliefde niet dezelfde mate van emotionele intelligentie hebben, zolang de wil aanwezig is om hierin te groeien en van elkaar te leren.

  1. Inzicht hebben in je eigen patronen en die van de ander

Ieder mens draagt ervaringen uit het verleden (kindertijd en vorige relaties) met zich mee, en heeft bepaalde patronen ontwikkeld als reactie op die ervaringen. Deze ervaringen en patronen beïnvloeden je mindset en gedrag. Het is daarom waardevol inzicht te hebben in hoeverre ervaringen uit het verleden nog vat op jou en je geliefde hebben. Het komt jullie relatie ten goede wanneer jullie de eigen en elkaars gevoeligheden kennen en wanneer jullie met elkaar bespreken hoe daarmee om te gaan. Tijdens de relatie zullen jullie namelijk ongetwijfeld elkaars gevoeligheden triggeren. Het bespreekbaar maken helpt niet alleen om elkaar beter te begrijpen, maar geeft ook inzicht of jullie in staat zijn elkaar te ondersteunen bij moeilijke momenten.

  1. De kracht van twijfelen benutten

Twijfelen hoeft niet verkeerd te zijn. Het tegenovergestelde kan zelfs het geval zijn, want twijfels gaan over jouw onderliggende behoeften. Jouw twijfels geven je de kans te onderzoeken wat je diep van binnen belangrijk vindt. Als je twijfelt over een persoon of de relatie, is het belangrijk hierover eerlijk te zijn naar jezelf. Ga voor jezelf na of jouw twijfels worden beïnvloed door pijn uit je verleden, of als ze worden getriggerd door het gedrag van de ander en hoe die jou behandelt. Dit geeft zicht op wat jullie eventueel te overbruggen hebben en of dit haalbaar is.

  1. Authentiek zijn

Ondanks dat er overeenkomsten en verschillen tussen jullie zijn, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of jij volledig jezelf durft te zijn bij de ander – of je authentiek bent. Dit betekent dat je je kwetsbaar durft op te stellen tijdens een date, dat je bij je eigen waarden blijft, je wensen en behoeften durft uit te spreken en je grenzen bewaakt. Authentiek zijn betekent ook dat je dicht bij jezelf blijft als je je door de ander niet begrepen of afgewezen voelt. En dat je risico’s durft te nemen in de liefde door een ander een kans te geven.

Durf je dusdanig authentiek te zijn en een nieuw liefdesavontuur aan te gaan, niet wetende of het uitmondt in een duurzame liefdesrelatie? Als liefdes- en relatietherapeut is mijn uitgangspunt: wat de uitkomst van het daten ook is, als je het liefdesavontuur aangaat, heb je op zijn minst écht geleefd, liefgehad en meer levenservaring opgedaan.

  1. Van jezelf houden

In hoeverre hou je van jezelf en respecteer je jezelf? Als je jezelf niet liefhebt, waarom zou een ander dat dan doen? Als je jezelf liefhebt dan straal je dit uit, ben je aantrekkelijker en trek je liefde aan. Heb je weleens tijdens een date afgevraagd of de ander over voldoende zelfliefde beschikt? Het hoeft geen probleem te vormen indien een van jullie (of jullie allebei) nog stappen te maken heeft op het gebied van zelfliefde. Belangrijker is de bereidheid om eraan te werken.

Wil je meer liefde in je leven ervaren? Of je relatie verbeteren of verdiepen? Ik help je graag. Neem contact op.