8 praktische tips om genegenheid te tonen in je relatie

Hoe kun je genegenheid tonen in je relatie? 8 praktische tips om genegenheid te tonen naar je geliefde.

Een dagelijkse dosis genegenheid en kleine, vriendelijke gebaren staan aan de basis van een gelukkige en duurzame relatie. Dit blijkt uit onderzoek van het beroemde echtpaar John en Julie Gottman, vooraanstaande psychologen en relatieonderzoekers. Zij hebben diepgaand onderzoek gedaan naar relaties, huwelijken en de dynamiek tussen partners.

Misschien begrijp je de waarde van kleine gebaren, maar vind je het moeilijk om het in de praktijk te brengen. Geen zorgen, hieronder vind je 8 praktische tips.

1. Spreek je waardering uit naar je geliefde

Waardering uitspreken naar je partner is een diepgaande en effectieve manier om te investeren in jullie vertrouwensband. Je kunt je waardering tonen door complimenten te geven, dankbaarheid te uiten en elkaars prestaties te erkennen. Ik bespreek ze kort alle drie.

Geef complimenten 

Complimenteer je partner over zijn/haar uiterlijk, persoonlijkheid, prestaties of inzet. Zeg bijvoorbeeld: “Je ziet er vanavond prachtig uit” of “Ik waardeer het dat je tijd voor mij hebt vrijgemaakt na een lange werkdag.”

Uit je dankbaarheid

Soms zijn we geneigd kleine gebaren als vanzelfsprekend te beschouwen. De kunst is je geliefde óók te bedanken voor de kleine dingen die hij/zij voor je doet, bijvoorbeeld voor een kopje koffie, een smakelijke maaltijd of een luisterend oor.

Erken de prestaties van je geliefde

Als je geliefde iets heeft bereikt, hoe klein ook, erken dit dan en vier het samen. Het tonen van trots kan enorm motiverend werken.

2. Luister aandachtig naar en stel vragen 

De eenvoudige dingen maken het grote verschil. Het luisteren naar je partner, vragen stellen voordat je jouw mening deelt, of je eigen ervaringen delen, kan de wereld voor de ander betekenen. Dus luister, toon interesse, en blijf met je aandacht bij je geliefde.

3. Uit fysieke genegenheid

Positieve interacties zoals knuffelen, kussen en hand in hand lopen doen wonderen voor je relatie. Deze momenten van genegenheid dragen bij aan zowel de emotionele als seksuele intimiteit tussen jou en je geliefde, wat cruciaal is voor een vervullend liefdesleven.

4. Wees consistent

Consistentie is de sleutel. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om je waardering te tonen en genegenheid te uiten, het liefst dagelijks. Het zal de band tussen jullie versterken.

5. Wees oprecht

Enorm belangrijk is dat je oprecht bent in je kleine gebaren. Laat je geliefde zien dat je het meent, en dat je kleine gebaren uit liefde doet.

6. Wees creatief

Laat je creativiteit de vrije loop als het gaat om kleine gebaren. Denk buiten de kaders en verras je partner met persoonlijke gebaren die bij jullie relatie en persoonlijkheden passen.

7. Plan verassingen

Verras je geliefde af en toe. Het kan variëren van een romantisch diner tot een lief briefje.

8. Bespreek het belang van kleine gebaren

Bespreek het belang van kleine gebaren met je geliefde. Zo ontdek je ook hoe hij/zij er tegenaan kijkt. Dit schept de gelegenheid samen te bekijken hoe jullie elkaar kunnen ondersteunen en eraan kunnen werken om genegenheid een integraal onderdeel van jullie relatie te maken. Kan jij of kunnen jullie hulp gebruiken bij het herstellen van de verbinding in de relatie? Houden jullie van elkaar maar missen jullie genegenheid in de relatie? Ik help jullie graag.

Neem de stap naar meer liefdesgeluk

Kan jij of kunnen jullie hulp gebruiken bij het herstellen of versterken van de verbinding in de relatie? Houden jullie van elkaar maar missen jullie genegenheid in de relatie? Ik help jullie graag. Neem de stap naar een liefdevollere relatie en ontdek hoe ik jou/jullie kan helpen op weg naar meer liefdes -en relatiegeluk met Relatietherapie.

Wil je meer liefde in je leven ervaren? ? Ik help je graag. Neem contact op.